Internet magazin → Articole → Cum să alegem corect hîrtia pentru imprimantă.

Cum să alegem corect hîrtia pentru imprimantă.

Deseori  apariţia calculatorului în casă, duce în eroare oamenii prin faptul că nu se va mai avea nevoie de hirtie sau rechizite. Acest lucru se argumentează deobicei prin faptul că fotografiile pot fi vizualizate şi digital, contactele sau altă informaţie utilă poate fi păstrată în formă electronică. Însă aeste adeverinţe sunt greşite. Totuşi majoritatea oamenilor au hotărit pentru sine că cu informaţia imprimată pe hirtie este mult mai uşor de lucrat decît prin contactul vizual cu monitorul. Şi acest fapt poate fi uşor comentat: vizualizarea pe hîrtie este mult eficientă decît în formă digitală şi pentru a lucra cu un document nu este nevoie de alte echipamente sau dispozitive auxiliare. Astfel ajungem la un numitor singur, că hîrtia în oficiu nu poate fi substituită cu nimic altceva.

Acuma au apărut numeroase dispozitive, care sunt absolut inutile fără hîrtie. În numărul dispozitivelor menţionate intră aparate de xeroxat, imprimante, faxuri şi altele. Pentru fiecare din dispozitivele susmenţionate există tip aparte de hirtie: de xerox, de fax, etc. Dacă pentru toate aparatele date să fie folosită acelaşi tip de hîrtie, acestea în scurt timp o să iasă din funcţiune.  Astfel hîrtia posedă de mai mulţi parametri:

-          Densitatea. Aceasta variază între 40 şi 250 gr/m2. Hîrtia cu densitatea mai mare de 250 deja este carton.

-          Grosimea. Se măsoară în microni şi iarăşi depinde de densitatea hîrtiei. Cu cît hîrtia este mai groasă cu atît este mai tare.

-          Tăria.  Hîrtia trebuie să aibă o tărie medie, să nu fie nici prea tare, însă nici prea suplă. Motivul este că astfel de tip de hărtie poate fi blocat în dispozitiv.

-          Umiditatea. Ar trebui să constituie între 4,5-4,7%. Această valoare ar favoriza rezistenţa necesară.

-          Conductibilitatea electrică. Şi hîrtia poate fi conductor de electricitate, de asta trebuie să conţină caracteristici electrostatice adecvate. Aceasta se poate încărca cu celule electrice în procesul de trasfer de imagini. Dacă procesul de transfer eşuează vopseaua pe hîrtie  nu se aplică corespunzător sau în formă incompletă. Şi deseori cazul acestor dereglări este conductibilitatea electră înaltă. Deasemenea la ne respectarea criteriului sus menţionat hîrtiile se pote lipi între ele

-          Netezirea. Calitatea imagnii prezentate în formă imprimată mult contează şi de nivelul de netezire a hîrtiei. Cu cît e mai netedă hîrtia, cu atît şi calitatea imaginilor imprimate va fi mai înaltă.

-          Rugozitatea. Dacă hîrtia este vopseaua aplicată poate fi prinsă necorespunzător.  În aşa caz imaginea se va şterge sau se va risipi.

-          Culoarea. Se măsoară în procente. De la indicatorul dat depinde contrastul şi claritatea imaginii. Cu cît hîrtia este mai albă cu atît calitatea inaginii este mai clară.

-          Intransparenţa. Deasemenea se măsoară în procente. Acesta parametru este extrem de important la imprimarea pe două părţi.

-          Reacţia acidă.  Indicatorul înalt de pH consistă approximativ 7. Hîrtia cu astfel de indicator se află chimic neutrală.

-          Răsucirea. După imprimare hîrtia nu trebuie să rămină răsucită. Deobicei hîrtia poare rămîne răsucită numai în cazul cînd aceasta conţine un nivel mai înalt de umiditate sau cît este expusă temperaturilor înalte sau presiunii.


 

Hîrtie pentru tehnica de copiere /xerox.

Îndoire şi umiditate.

Necătînd la faptul că hîrtia se află în interiorul dispozitivului de copiere, aceasta oricum se află sub influenţa unui set de testări. Pentru perioadă mică de timp hîrtia poate fi purtată în jurul tamburului sau a rolelor de alimentare. În timpul operaţiunilor date aceasta poate fi blocată sau rasucită doat în cazul cind conţine prea multă umiditate. Acest lucru se întîmplă cînd hîrtia este expusă unor temperaturi sau presiuni înalte, fapt des întilnit in deosebi în procesul de printare a imaginilor. Dacă hîrtia pe care o utilizaţi pentru aparatul de copiere este special concepută pentru acesta, conţine cantitatea optimă de umiditate şi este corect ambalată atunci lucrul calitativ şi îndelungat a  dispozitivului Dvs este garantat. La despachetare, hîrtia cu conţinut insuficient de umiditate în scurt timp o absoarbe din aer. Prin urmare marginile hîrtiei se fac văluroase, iar perioada de lucru a acestuia se diminuează  semnificativ. Unii producători de hîrtie o produc deodată uşor curbate în scop de a reduce tendinţa de răsucire cînd aceasta este expusă la tempraturi ridicate sau presiunii. Pe cutia în care este ambalată hîrtia deobicei se indică cu o săgeată care este direcţia corectă la încărcarea acesteia în aparatul de copiere.

Frecare.

De coeficientul de frecare depinde activitatea unităţii în timpul imprimării sau copierii. Atunci cînd se alegere incorect  acest coeficient, au loc defecţiuni funcţionale.

Formarea imaginii sau imagining.

În acest compartiment mult depinde de conductibilitatea electrică a hîrtiei, după cum la momentul transferului de imagini aceasta se încarcă cu celule magnetice. După cum am mai menţionat mai devreme, dacă se încalcă acest coeficient de conductibilitate electrică, imaginea işi pierde claritatea şi rezistenţa pe suprafaţa hîrtiei. De asemenea, imaginea depinde nemijlocit de rugozitatea hîrtiei. Dacă indicatorul rugozităţii nu corespunde standardelor , imaginea poate fi ştearsă sau neclară. Deasemenea un factor negativ care influenţează asupra aparatului de copiere este hîrtia murdară, după cum aceasta cu uşurinţă poate lăsa urme pe fotoprocesor. Daca aceasta va avea loc frecvent, ulterior se va înrăutăţi calitatea imprimării.

Praf.

Una din cauzele centrale ale eşecurilor copiatoarelor este praful de hîrtie. Aceasta se poate întămpla în timpul tăierii sau ambalării hîrtiei. La fel aparatul de copiere poate uşor fi scos din funcţiune din cauza prelucrării incorecte a hîrtiei.

Hîrtia pentru duplicatoare.

Aceste aparate nu sunt capricioase. Acestea acceptă orice practic orice tip de hîrtie cu o singură regulă de densitate: de la 46 la 210g/m.p. Hîrtia trebuie să absoarbă cu uşurinţă vopseaua.

Hîrtia pentru imprimante cu laser.

Cerinţele imprimantelor menţionate sunt simiare aparatelor de copiere, după cum şi principiul de imprimare este asemănător.

 

Hîrtie pentru imprimante cu jet  de cerneală.

Imprimante cu jet de cerneală oferă printuri mai bune folosind hârtia specială, după cum structura de fibre ale celei mai simple hârtii este inegală. Cînd picăturile de vopsea se aplică pe astfel de suprafaţă, acestea sunt prost răspîndite şi absorbite. Şi tocmai de atîta calitatea imaginilor imprimate pe acest gen de hîrtie sunt inferioare celorlalte. Pentru imprimantele cu jet de cerneală sunt potrivite hîrtiile în cîteva straturi. Imprimarea pe acest gen de hîrtie este cea mai aproape imaginilor reale.

Hîrtie pentru imprimante cu matrice.

Nici aceste imprimante nu sînt capricioase, insă totuşi este o limitare ca densitatea hîrtiei să nu fie mai mică decit 70 g/m.p

Hîrtie pentru maşini de fax

Această categorie de aparate se divizează la fel în laser şi jet de cerneală. Tipul de hîrtie trebuie să coincidă tipului de imprimantă.

INTERNET MAGAZIN CHIŞINAU Moldova, Chişinău
. CONSULTANŢI: Uz casnic +373-22-92-45-20
+373-78-181-181
. Piese auto +373-695-24-190
. mail: cod7753191@gmail.com

Cele mai bune oferte

LG GC-269V LG GC-269V Codul: 5467753 6521.77 lei
Toshiba 32AV833G Toshiba 32AV833G Codul: 5837121 7803.31 lei
Kaiser EH 6960 Kaiser EH 6960 Codul: 5310217 10308.67 lei
Pyramida F 84 TIX Pyramida F 84 TIX Codul: 5313068 6744.07 lei
Samsung VCC6762H3B/XEV Samsung VCC6762H3B/XEV Codul: 5782652 2530.90 lei
Sharp LC32SH330E Sharp LC32SH330E Codul: 5850811 9581.32 lei
SINBO SFH 3326 SINBO SFH 3326 Codul: 5899352 1100.58 lei
BUROMAX Tablă magnetică 100х200 BUROMAX Tablă magnetică 100х200 Codul: TSA.1020 1340.23 lei
Granit Text-Marker Granit fluorescent orange Granit Text-Marker Granit fluorescent orange Codul: MARFLOO 11.70 lei
Philips 42PFL4606H/58 Philips 42PFL4606H/58 Codul: 5867511 14019.91 lei